Mit kell tudni a Sárgabarack mag cián tartalmáról?

Heves vitákat váltott és vált ki a barackmagok hatékonysága és toxicitása, annak ellenére, hogy pl. a kínai orvoslásban már régóta használják légzési, emésztési zavarok, magas vérnyomás és ízületi gyulladás kezelésére.

Pro…

Egyes kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy a sárgabarack mag keserű változatának fogyasztása segíthet megelőzni, és esetleg enyhíteni a daganatos megbetegedéseket

ifj. Ernst T. Krebs óta a B17-vitamin (amigdalin) kapcsán vannak akik úgy vélik, hogy az egyedi vegyület együttműködhet az immunrendszerrel és felveheti a harcot a rosszindulatú daganatokkal. A B17 nem káros, félszintetikus formája a laetrile (ejtsd ‘letril’), amelyet ellentmondásos kezelésekben alkalmaztak is.
Tudjon meg hogyan működik a B17-vitamin >>>

A letrilt Steve McQueen tette híressé azáltal, hogy beépítette a kezelésébe Mexikóban, 1980-ban. McQueen ragyogó jelentést írt a hatásáról, de hamarosan meghalt… Használata nem vált engedélyezetté Amerikában.

Egy előzetes tanulmány 2002-ben Szöulban kimutatta, hogy a B17 programozott sejthalált kezdeményezhet a prosztatában található rákos sejtekben.  Egy másik tanulmány azt mutatta ki, hogy az amigdalin enyhíti a fájdalmat a patkányokban.

A hunzákra a sárgabarack mag egészségügyi előnyeinek az ékes bizonyítékaként lehet tekinteni. A Nyugat-Pakisztán közelében élő emberek hagyományos sárgabarack ültetvényesek, akik elmondásuk szerint 200-szor több B17-vitamint fogyasztanak, mint a nyugati emberek (ez körülbelül 30-50 mag naponta).  A hunzák magas élettartamúak, és például alacsony náluk a rákos daganatok kialakulása.
Kik azok a hunzák? Olvassa el bemutató jellegű cikkünket >>>

…és kontra

Az előbbi állításokkal szemben áll az, hogy az amerikai kutatók nem találtak létező kapcsolatot a sárgabarack mag és a rák megelőzése között.

Ausztráliában pl. azt mondják, hogy a B17 nem valódi vitamin, és nincs meghatározó bizonyíték arra nézve, hogy a sárgabarack magja egészségügyi előnyökkel járna.

A keserű mag kis mértékben cianidot tartalmazhat, amely nagy mennyiségben hányingert, lázat, fejfájást és kómát okozhat.  Egy 2006-os brit tanulmány azt állította, hogy 40-50 mag fogyasztása cianid mérgezéshez vezethet – Ezek az esetek viszont ritkák.

A B17-vitaminban található cianid

A B17-vitamin egy rész cianidból és benzaldehidből, valamint két rész glükózból áll. A kritikusok főként a cianid-tartalom miatt figyelmeztetik a fogyasztókat a veszélyre.ciantartalom

Egy sárgabarack mag csak mintegy fél milligramm cianidot tartalmaz.

Vizsgálatok azt mutatják, hogy a 0,5-3,5 mg/kg már végzetes lehet. Ami azt jelenti, hogy egy felnőtt férfiembernek nagyjából 80-560 sárgabarack magot kéne elfogyasztania ahhoz, hogy halálos legyen számára…

A barackmag mellett érvelők szerint körülbelül 5 milligramm cianid elegendő lehet a rák megelőzéséhez, ami egyenértékű napi 10 sárgabarackmag elfogyasztásával. Ahhoz, hogy a rákkal szembeni küzdelem hatásos legyen, napi 50 darab sárgabarack magot javasolnak, ami még mindig nem éri el a veszélyes határt…

Továbbá, nem jelentettek cianid-mérgezés következtében történt halálesetet, amit sárgabarackmag okozott volna.

Biztonsági szempontok

Az Amerikai Rákkutató Társaság óva int a letril és/vagy B17-vitamin fogyasztásától terhesség vagy szoptatás idején, valamint gyermekeknek sem javasolja.

Kutatók rámutattak arra, hogy 30 keserű sárgabarack mag már elég cianidot tartalmaz ahhoz, hogy kisebb fajta mérgezést okozzon a gyereknél.

A cianid mérgezés tüneti a következők:

  • hányinger,
  • fejfájás és láz,
  • szomjúságérzet,
  • gyengeség, stb.

Kezdetben azonban a legjobb, ha kis mennyiségben fogyasztunk sárgabarack magot, és mindenképpen konzultálunk orvosunkkal az alkalmazással kapcsolatban!