B17 vitamin pótlás Barackmag bél fogyasztással • Hogyan működik a B17 vitamin?

A B17 egy nitrilozid, vízoldékony vegyület.

Több 100 növényben megtalálható a természetben. Különösen bőséges forrásai a csonthéjas gyümölcsök (pl.:őszibarack, cseresznye, sárgabarack stb.) magjai.

A B17-vitamin molekulában 2 rész cukor, valamint 1-1 rész benzaldehid és cián kapcsolódik szorosan.

  • A cukor nem olyan mennyiségű, hogy az befolyásolhatná a vércukorszintet, és az anyagcsere folyamatok során fel is használódik.
  • A benzaldehid egészséges sejtek környékén benzoesavvá oxidálódik, ami egyrészt nem toxikus, másrészt ismert fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású.
  • Mielőtt bárki megijedne, hogy az erősen mérgező vegyületként elkönyvelt ciánt juttatja a szervezetébe, tudni kell, hogy a cián ebben a természetes állapotában (kötésben) nem reagál mérgezően az élő és egészséges szövetekre.

Érdekesség: Azt, hogy pontosan mire is gondolunk akkor, amikor kijelentjük, hogy ‘ebben a formájában a cián nem mérgező’, jól példázhatjuk a következővel: A konyhasóként ismert nátrium-klorid vegyület az önmagában szintén veszélyes klór, valamint a nátrium kötéséből jön létre. A kötés miatt a toxikus tulajdonságok nem jellemzőek a klórra. 

A magbélben a vitamin molekulának két természetes megjelenési formája lehet:

  1. Az egyik: C20H27NO11,b17
  2. a másik: C14H15NO7.

A B17 kapcsán ha ragaszkodunk a vitamin elnevezéshez, vízben oldódó vitaminról beszélhetünk. Ernst T. Krebs önkényesen nevezte vitaminnak, hiszen úgy vélte, egy, a daganatos megbetegedések megelőzéséhez szükséges vegyületet talált!

“A rákos megbetegedések megelőzéséhez szinte nélkülözhetetlen a B-17 vitamin. Ezen vitaminban gazdag étrendhez tartósan igazodó emberek közül senki nem lesz rákos beteg.” – Vélekedett.

Az amerikai biokémikus véleménye szerint napi 250-300 mg B17-re lenne szükségünk – Ezért is javasolta a barackmagok fogyasztását. Szerinte kb. 35-40 szem édes, vagy 12 – 15 szem keserű sárgabarackmag napi elfogyasztásával fedezhető ez a mennyiség.

Miért mondják, hogy a B17 válogat a rákos és egészséges sejtek között?

A ciánt az élő szervezetben egyedül az a béta-glükozidáz képes felszabadítani szervezetünkben, amelynek jelenléte alapvetően elenyésző, kimondottan a daganatos szövetekben mérhető komolyabb mennyiségben.” – Vélekedik Dr. Balaicza Erika, a neurálterápia, a fitoterápia, a homeopátia területein egyaránt jártas szakember.

Mivel a rákos sejtekben több tízszeres béta-glükozidáz jelenlét mérhető, ez eredményezi, hogy a B17-vitamin mérgező ciántartalmát a daganatos sejtekben engedi szabadon.

A B17-vitamin ciántartalma kapcsán meg kell említenünk a ‘rodenáz’ néven ismert, ún. „védelmi enzim” működését is, mely képes semlegesíteni a ciánt: tiocianát melléktermékké alakítva.

Amíg a béta-glükozidáz kimondottan a rákos sejtekben mérhető jelentősen, addig a rodenáz pont a rákos sejtek környékén nincs jelen, ebből adódóan pont ezeket az elváltozott sejteket nem védi.

A témát felkaroló klinikai leírások alapján alternatív rákgyógyszerként is tekinthetnénk a B17-re, azonban egyértelmű tudományos bizonyíték nincs erre vonatkozóan. Vitatott kérdések övezik a B17 biztonságos alkalmazását is, mint nagy mennyiségbe adagolt kemoterápiás szer.

Fontos a két cukormolekula szerepe is:

Ad.1 – A rákos sejtek „éhesebbek” a cukorra, mint az egészségesek.

Ad2. –  A B17 két cukormolekulája miatt vonzó az elfajult sejtek számára: Miután bejutott a daganatos sejtbe, a már fentebb említett béta-glükozidáz felszabadítja a cianidokat, a daganatos sejt pedig csapdába esik.

Dr. Philip Day manchesteri egyetemi docens is osztja az a véleményt, mely szerint a B17 speciálisan mérgező hatásait daganatos sejtek esetén fejti ki.
Az elgondolást népszerűsíti az a tény is, hogy a rák ellen alkalmazott kemoterápiás kezelések nem csak az elváltozott, hanem az egészséges sejteket is rombolják – A B17 esetében ezzel szemben nem mérgezi a környező ép sejteket.

Szintetikus B17 adagolása helyett annyi bizonyos, hogy mindenképpen jobb és egészségesebb választás B17-et tartalmazó  keserű magok fogyasztása!